Zásady správné výživy a dietních opatření u recidivujících infekcí močových cest a ledvin. - Vyskočilová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretická část práce pojednává o funkční anatomii a patologii ledvin a močových cest, dále o infekcích močových cest, jejich etiopatogenezi, epidemiologii a rozdělení. Další popisovanou problematikou je dietoterapie v nefrologii, konkrétně obecné zásady dietních opatření, diety u akutních a chronických infekcí či prevence poživatinami. Praktická část se zabývá kvantitativním výzkumem. Sběr dat byl proveden metodou dotazování za pomoci techniky dotazníku. Výsledky výzkumu zachycují, zda ? li jsou respondenti, tedy pacienti s recidivujícími IMC, obeznámeni o složení diety a jaké znalosti mají o pitném režimu, vhodných a nevhodných druzích tekutin či o složení jídelníčku a pokrmech jež je doporučeno z jídelníčku vyloučit. Na základě údajů získaných vlastním výzkumem, byla prokázána nedostatečná znalost pacientů s recidivujícími IMC o složení dietních opatření a hlavní hypotéza byla vyvrácena.
The Rules of a Healthy Diet and the Dietary Measures for Dealing with Relapsing Infections of the Urinary Tract and Kidneys.
Keywords: dietní opatření; infekce močových cest; ledviny; prevence; výživa; výživová doporučení; the dietary measures; the infections of the urinary tract; kidneys; prevention; nutrition; the nutrition guidelines