Důsledky zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách v péči o klienty centra ARPIDA, o.s. - Novák, Jaromír (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat důsledky zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách z pohledu denních klientů centra ARPIDA, o.s. v Českých Budějovicích. S ohledem na skutečnost, že v centru ARPIDA, o.s. pracuji v sociálních službách již od roku 2002, mohu bezprostředně sledovat, jak tento zákon ovlivnil a případně zlepšil možnosti klientů tohoto zařízení ve využívání sociálních služeb. Teoretická část práce se zabývá historií vzniku a základní charakteristikou zákona č. 108/2006 Sb. o sociálních službách. Dále se podrobněji věnuje problematice příspěvku na péči. Součástí teoretické části této práce je rovněž prezentace centra ARPIDA, o.s. a všech registrovaných sociálních služeb, které tato organizace poskytuje klientům s tělesným nebo kombinovaným postižením ve věku od 3 do 26 let. Jedná se o tyto sociální služby - osobní asistence, denní stacionář, raná péče, sociální rehabilitace a sociálně terapeutické dílny. Praktická část práce je výsledkem zpracování anonymního dotazníkového šetření a poskytuje kompletní informace o důsledcích a změnách, které přinesl zákon o sociálních službách denním klientům centra ARPIDA, o.s.. Podrobně zjišťuje dostupnost a rozsah nabídky sociálních služeb pro denní klienty centra ARPIDA, o.s.. Na základě získaných dat vyhodnocuje názory klientů na zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách, zejména pak jejich pohled týkající se příspěvku na péči. Závěry bakalářské práce by měly sloužit jako zpětná vazba pro pracovníky centra ARPIDA, o.s. a významně tak přispět ke zvýšení kvality a rozšíření nabídky poskytovaných sociálních služeb v Českých Budějovicích
Consequences of the Act No. 108/2006 of Collection of Laws on social services to the care of ARPIDA Centre clients
Keywords: zákon č. 108/2006 Sb. o sociálních službách; příspěvek na péči; centrum ARPIDA; o.s.; systém ucelené rehabilitace; sociální služby; osobní asistence; denní stacionář; Act No. 108/2006 of Collection of Laws on social services; care contribution; ARPIDA Centre; Integrated Rehabilitation System; social services; Personal Assistance; Social Welfare Institution