Konflikty měšťanů v Českých Budějovicích v letech 1547-1560 ve světle Knihy svědeckých výpovědí - Sahula, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce Konflikty měšťanů v Českých Budějovicích v letech 1547-1560 ve světle Knihy svědeckých výpovědí si klade za cíl zrekonstruovat konflikty mezi obyvateli raně novověkého města, konkrétně královského města České Budějovice. Zaměří se na rozmezí let 1547-1556. Práce vychází z Knih svědeckých výpovědí, které se z uvedených let dochovaly v Archivu města České Budějovice. Předmětem zájmu budou spory trestněprávní a civilněprávní, zejména spory majetkové, násilné trestné činy, spory o testamenty či krádeže. Cílem práce bude kromě popisu a klasifikace konfliktů, do kterých měšťané vstupovali, snaha odhalit myšlenkový svět měšťana, který se odráží v jednotlivých výpovědích.
Conflicts of the burgesses in České Budějovice in years 1547-1560 in the light of books of testimonies.
Keywords: České Budějovice; dějiny měst; konflikt; dějiny myšlení; raný novověk; měšťan; majetkové konflikty; trestněprávní konflikty; městské právo.; České Budějovice; history of cities; conflict; history of thought; early modern period; burgess; criminal law; conlicts of property; city law.