Vliv věku při prvním otelení na užitkovost a dlouhověkost dojnic - Dráb, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2020)
Hlavním významem diplomové práce bylo v přehledné formě vyhodnotit vliv úrovně odchovu jalovic a věku při prvním otelení na užitkovost a dlouhověkost dojnic českého strakatého skotu ve stádě podniku Agro Kunčina a.s. Byly použity údaje 390 ks dojnic za období posledních pěti let. Získaná data byla vytříděna podle klíčových ukazatelů a to věk při prvním otelení, věk při vyřazení, užitkovost na první laktaci, celoživotní užitkovost, obsah mléčných složek, pořadí laktace a příčiny vyřazení. Dostupnými statistickými metodami byl vyhodnocen vliv věku při prvním otelení na užitkovost, dlouhověkost, příčiny vyřazení a obsah mléčných složek.
The effect of age at first calving on performance and longevity of dairy cows
Keywords: český strakatý skot; věk při prvním otelení; produkce mléka; dlouhověkost; Czech spotted cattle; age at first calving; milk production; longevity