Ověření vlivu primárních imunitních buněk a jejich detekovatelných markerů během časné fáze infekce virem klíšťové encefalitidy. - Doudová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2023)
V této práci byl ověřen vliv primárních imunitních buněk a detekce již dříve určených markerů časné fáze infekce virem klíšťové encefalitidy. K získání zkoumaných buněk, krve a vzorků orgánů byly použity myši kmene C57Bl/6N. Tato práce má tři hlavní cíle práce, a to detekci genetických markerů z rodiny IFIT a OAS v Langerhansových buňkách a makrofázích. Dalším cílem byla detekce stejných markerů v myších bílých krvinkách. Nakonec byla ověřena transportní funkce Langerhansových buněk během infekce virem klíšťové encefalitidy. K dosažení těchto cílů bylo použito několik metod, například qRT-PCR, plaková titrace a ELISA.
Verification of the influence of primary immune cells and their detectable markers during the early phase of tick-borne encephalitis virus infection.
Keywords: Langerhansovy buňky; Virus klíšťové encefalitidy; Patogeneze viru klíšťové encefalitidy; IFIT; OAS; Langerhans cells; Tick-borne encephalitis virus; IFIT; OAS