Vplyv ekonomickej globalizácie na štruktúru zamestnanosti v Českej a Slovenskej republike, 1993 -2015/ The impact of economic globalization on employment structure in the Czech and Slovak Republic, 1993 – 2015 - Dvořáková Líšková, Zuzana; Klieštik, Tomáš; Dvořák, Petr; Klufová, Renata; Škodová Parmová, Dagmar (Žilinská univerzita v Žiline, 2016)
Globalizácia a globalizačné procesy so sebou priniesli jednak rozšírenie náboženstiev, kultúr a tradícií jednotlivých národov vplyvom migrácie, ako aj obrovský technologický pokrok, medzinárodnú deľbu práce a zároveň ekonomický vývoj v celosvetovom merítku. To umocňuje tlak na liberalizáciu svetového obchodu a takom prostredí, ktoré je z rôznych strán formované globalizačnými procesmi, nie je pre jednotlivé štáty jednoduché udržať si vysokú úroveň konkurencieschopnosti.
The impact of economic globalization on employment structure in the Czech and Slovak Republic, 1993 – 2015
Keywords: zamestnanosť; štruktúra; transformácia; employment; structure; transformation; employment; structure; transformation