Hodnocení efektivnosti vybraného investičního projektu - Minarčíková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Ústředním tématem předkládané bakalářské práce je Hodnocení efektivnosti vybraného investičního projektu. Jejím hlavním cílem je vytvořit systém ekonomického hodnocení investice, který umožní zhodnotit efektivitu vybraného projektu. V praktické části se zabýváme investicí společnosti Ingersoll-Rand Equipment Manufacturing Czech Republic s.r.o. se sídlem v Kolíně. Zvolený investiční projekt byl představen a posléze zkoumán. Došlo k definování peněžního toku a poté výpočtu jednotlivých ukazatelů. Konkrétně se jednalo o dobu návratnosti investice, její čistou současnou hodnotu a vnitřní výnosové procento. Po realizaci výpočtů se investice ukázala jako nenávratná. Samotná realizace investice s sebou přináší odpisy, a proto byl proveden pokus uplatnění daňového štítu. Po zahrnutí vlivu daní do investice byl projet charakterizován jako efektivní. Musí se brát v úvahu, že uvedený daňový štít lze použít pouze v případě, pokud je podnik ziskový. Výkaz zisku a ztráty společnosti za rok 2012 uvádí, že podmínku zisku společnost splnila, tudíž variantu zahrnující vliv daní použít smí.
The selected investment project effectiveness evaluation
Keywords: investice; peněžní tok; ČSH; doba návratnosti; VVP; daňový štít; investment; cash-flow; net present value; return on investment period; inner yield percentage; tax shield