Činnost preventivních požárních hlídek - Mertlík, Josef (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem bakalářské práce na téma "Činnost preventivních požárních hlídek" je prověřit povědomosti o zařazení jednotlivých členů preventivní požární hlídky na pracovišti. Zjištění stavu znalostí zaměstnanců o preventivní požární hlídce a vybavenosti preventivní požární hlídky. Bakalářská práce je nejprve zaměřena na teoretickou část. Pomocí odborné literatury, zákonů a vyhlášek, které se vztahují k problematice požární ochrany a konkrétně k činnostem preventivních požárních hlídek, je vypracovaný souhrn podkladů, jichž bylo využito ke splnění stanoveného cíle bakalářské práce. Čtenář je seznámen s fungováním hasičského záchranného sboru. U teorie o preventivních požárních hlídkách je uvedeno, za jakých podmínek se zřizují a jakými školeními musí procházet členové preventivní požární hlídky. Praktická část práce se zaměřuje na výzkum znalostí jednotlivých zaměstnanců. K výzkumu bylo použito dotazníkové šetření se 14 otázkami. Respondenti pocházeli z jednoho podniku a skládali se jak z členů preventivní požární hlídky, tak z ostatních zaměstnanců. Odpovědi na otázky položené formou dotazníku se podrobily analýze získaných informací, porovnávali a vyhodnocovali se jednotlivé odpovědi. Prostřednictvím grafů došlo k přehlednému znázornění vyhodnocení jednotlivých odpovědí. Po celkovém zhodnocení všech odpovědí, správných odpovědí bylo pouhých 7 %, je patrné, že většina znalostí dotazovaných respondentů nedosahuje předpokládaných výsledků. Pracovníci se účastní pravidelných školení, přesto se získávané informace z těchto školení dostatečně nepromítly ve správných odpovědích v dotaznících. Přínosem této bakalářské práce je sestavení povinností vyplývající z legislativy, z nichž může čerpat podnikající osoba, které vzniká nová povinnost zřizovat požární hlídku. Dále také podnikající osobě, která tuto povinnost již má, zda plní všechny své povinnosti dostatečně a ve správném rozsahu.
Preventive fire guard activities
Keywords: hasičský záchranný sbor; preventivní požární hlídka; hasicí přístroj; požární nebezpečí; věcné prostředky; fire rescue group; preventive fire patrol; fire extinguisher; fire safety; materials