Možnosti fyzioterapie po artroskopii kolenního kloubu - Pauknerová, Linda (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi fyzioterapie po artroskopické operaci kolenního kloubu. Práce je rozdělena na několik částí. První teoretická část shrnuje obecné informace o anatomii, kineziologii a biomechanice kolenního kloubu. Dále jsou popsány mechanismy poranění kolene a následné artroskopické řešení. Teoretická část je zakončena možnostmi fyzioterapie po artroskopii kolenního kloubu, kde jsou popsány jednotlivé metody a koncepty. V další kapitole jsou sepsány cíle výzkumu a výzkumné otázky. Prvním cílem je navrhnout léčebně-rehabilitační plán po artroskopii kolenního kloubu a druhým hlavním cílem bylo zaměřit se na problematiku nestability kolenního kloubu spojené se zákrokem. Vypracováním informační brožury vhodných cviků po artroskopii kolenního kloubu byl splněn i třetí cíl práce. Pro mou práci jsem zvolila kvalitativní výzkum, výzkumnou skupinu tvořily tři probandky ve věku od 35 do 58 let, které podstoupily artroskopii kolenního kloubu. Výzkum probíhal formou pravidelného setkávání po dobu dvou měsíců. Jako metody získávání dat byl zvolen rozhovor, dále pak vstupní a výstupní kineziologický rozbor. Výsledky jsou zpracovány formou kazuistik, kde je sepsán průběh terapie, navržen krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán a jsou shrnuty terapie. Závěrečnou kapitolu tvoří zhodnocení celého výzkumu formou diskuze, kde uvádím silné a slabé stránky této práce. Následné využití může být jak pro fyzioterapeutickou praxi, tak pro laickou veřejnost a pacienty po artroskopii kolenního kloubu.
Possibilities of physiotherapy after knee arthroscopy
Keywords: kolenní kloub; fyzioterapie; artroskopie; nestabilita; knee joint; physiotherapy; arthroscopy; instability