Prevence úrazů seniorů v domovech pro seniory - Straková, Dana (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci je proveden rozbor literatury k charakteristice stárnutí a stáří, k domovu pro seniory, k prevenci a úrazům u seniorů. Cílem diplomové práce je zjistit, zda ve vybraných domovech pro seniory existují opatření ve vztahu k prevenci úrazů. V teoretické části se zaměřím na možná rizika úrazů a dále pak na opatření, které je nutné přijmout v rámci prevence úrazů. K danému tématu práce je zvolen kvalitativní výzkum, založený na rozhovoru, zúčastněném pozorování. V praktické části jsou prezentovány výsledky. Výzkumem je zjištěno, že v domovech existují opatření, která snižují rizika úrazů. Práce může sloužit k edukaci a zvýšení informovanosti personálu domovů pro seniory.
Prevention of injuries of elderly clients in retirements homes
Keywords: prevence; úrazy; senior; stárnutí a stáří; domovy pro seniory; prevention; injuries; elderly; retirement houses