Tvorba soustav ukazatelů - bankrotních modelů - Bürger, Pavel (Jihočeská univerzita, 2015)
V práci je řešen komplexní proces tvorby nového bankrotního modelu pro předpověď úpadku podniku, přičemž tento proces zahrnuje výběr kvalitního vzorku podniků, ověření klasifikační přesnosti již existujících bankrotních modelů, profilovou analýzu a vlastní tvorbu konkrétní rovnice bankrotního modelu, která je provedena pomocí dvou vybraných statistických metod, diskriminační analýzy a logistické regrese. Pomocí zvolených statistických metod byly vytvořeny dva bankrotní modely Bürgerův index DA12 a Bürgerův index LR12. Jejich nespornou výhodou, na rozdíl od již existujících a známých bankrotních modelů, je zaměření na klasifikaci malých a mikro podniků v podmínkách České republiky, přičemž klasifikační přesnost jeden rok před úpadkem je u jednotlivých modelů 74,8 % a 81,87 %. Vytvořené modely mají jednoznačnou interpretaci (žádná šedá zóna) a snadný výpočet, tím přinášejí mikro a malým podnikatelům možnost prověřovat své obchodní partnery z hlediska predikce úpadku.
Building a predictive model for bankruptcy
Keywords: Finanční analýza; úpadek; krach; bankrotní model; predikce; diskriminační analýza; logistická regrese; mikro a malé podniky; Financial analysis; bankruptcy; failure; bankruptcy model; prediction; discriminant analysis; logistic regression; micro and small enterprises