Languaging in a geriatrics clinic in rural Germany - Müller, Katrin (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce je založena na devíti rozhovorech, které byly provedeny mezi lékaři a pacienty na venkovské gertiatriální klinice v Německu, kde značný počet zaměstnanců není rodilým mluvčím němčiny, ale pacienti rodilým, a regionální dialekt je pozoruhodný. Analýza jazykových, mezikulturních a komunikativních překážek, kterým zaměstnanci čelí v každodenním životě a řešení, která vyvolávají, je porovnána se současnou literaturou na toto téma. Potřeby pacientů zvýšit o jazyk, komunikace a kultury jsou analyzovány k dokončení obrazu. Práce se zabývá přehledem toho, jak překážky a jejich řešení tvoří v nemocnici a jak nemocnice i konceptualisté německých kurzů pro migrující pracovníky mohou rozšířit své studijní programy v oderu, aby lépe připravili lékaře a zdravotní sestry na práci v německých, jednojazyčných nemocnicích. Výzkum také potvrzuje, co literatura našla na vícejazyčné praxe v nemocnicích až do teď.
Languaging in a geriatrics clinic in rural Germany
Keywords: Slábnoucí; kvalitativní studie; nemocnice; pohovory; mnohojazyčnost na pracovišti; Mnohojazyčnost; Languaging; qualitative study; hospital; interviews; workplace multilingualism; multilingualism