Faktory ovlivňující reprodukční ukazatele dojnic ve vybraném chovu holštýnského skotu - Šlechtová, Sylva (Jihočeská univerzita, 2017)
Téma diplomové práce se zabývá analýzou a hodnocením mléčné užitkovosti a její korelací s reprodukčními ukazateli holštýnského skotu. Analyzovaly se dojnice chované v Měcholupské zemědělské, a.s., Předslav v letech 2013 2015. Tento podnik se nachází v podhůří Šumavy. Chová jak skot na mléko tak na maso a dále má chov prasat. Management podniku má zájem na dosažení dobré úrovně produkce mléka. Věnuje této problematice soustavnou pozornost, takže průměrná užitkovost se zvedla od roku 2013 z 8 726 kg mléka na 9 093 kg mléka na dojnici v roce 2015. Nejvyšší užitkovosti dosahovaly krávy na 4. a vyšší laktaci v roce 2015 9 649 kg mléka. Protože v roce 2015 Evropská unie zrušila mléčné kvóty a situace na trhu s mlékem se ještě zkomplikovala zákazem vývozu mléka do Ruska (anexe Krymu Ruskem), je snahou managementu vyprodukovat mléko za co nejnižších nákladů. Snaží se co nejvíce omezovat brakaci, takže řeší problematiku mastitid a reprodukce na co nejvyšší úrovni. Ke každé krávě, která je léčena, má individuální přístup, stejně tak zootechnik má konkrétní požadavky na plemenářský podnik, co se týká kvality semene. Výsledky ukázaly, že nejvíce byly vyřazovány dojnice s ostatními zdravotními problémy (38,6 % za rok 2013-2015), a to s poruchami metabolismu a problémy s paznehty. Problematika mastitid je řešena velice efektivně, takže nepatří mezi závažné problémy stáda (7,24 % za rok 2013 -2015). Management snaží vyřadit problémovou dojnici v co nejnižším věku a naopak, pokud je zvíře zdravé, tak se snaží ho zdržet ve stádě co nejdéle, protože takové zvíře má největší ekonomický efekt. Reprodukční ukazatelé nepatří k příliš vyhovujícím, ale management nemá zájem na hormonálně řízené reprodukci, upřednostňuje aktivní vyhledávání říjících se krav ošetřovatelským personálem. Aktivně spolupracuje s plemenářskými organizacemi a požaduje na každou připouštěnou krávu dodání semene přesně podle svých požadavků.
Factors affecting reproductive indicators of dairy cows in a selected breed of Holstein cattle
Keywords: holštýnský skot; mléčná užitkovost; reprodukční ukazatele; Holstein cattle; dairy performance; reproductive rate