Organizační kultura Diecézní charity České Budějovice optikou svých sociálních pracovnic - Bláhová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá organizační kulturou Diecézní charity v Českých Budějovicích, dále jen DCH ČB a to optikou sociálních pracovnic, které působí v projektech, které DCH ČB zastřešuje. V úvodní části se zrcadlí současný stav sociální práce a postavení sociálních pracovníků v postmoderní společnosti, kdy sociální pracovníci dávají raději přednost menším společenstvím, kde mohou lépe korigovat a spoluvytvářet pravidla fungování organizace a sdílet diskurz s lidmi se kterými je spojuje společná představa o tom, co je sociální práce a jak ji, co nejlépe vykonávat a kontrolovat. V návaznosti na vyplývající poznatky se blíže seznamujeme s organizační kulturou DCH ČB, která byla sestavena podle Scheinerovy modelace organizační kultury. V souvislosti s touto organizační kulturou se zamýšlíme nad možností inklinace DCH ČB k ideologickému vedení bez možnosti spoluvytváření pravidel fungování organizace a nereflektování autonomie sociálních pracovnic projektů DCH ČB, kdy je DCH ČB postavena do role Ideologického Hegemona.
The organization structure of the Diocese Charity in České Budějovice viewed through the eyes of its social workers
Keywords: organizační kultura; management; sociální práce; charita; hodnoty; postmoderna; organization structure; management; social work; charity; values; post-modernism