K etymologii slov vybrané oblasti lidské činnosti - Hakrová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná diplomová práce se zaměřuje na staročeskou kuchyni a rozebírá některé názvy jídel a nápojů. Jde o koláč, perník, kaši, júchu, chléb, huspeninu, preclík a lektvař. Z již zmíněných nápojů jsou pak rozebrána slova jako pivo, víno či medovina. Tyto názvy jsou vybrány a popsány na základě starých kuchařských knih, převážně ze 13. až 19. století. První kapitola teoretické části se zabývá stravou starých Slovanů a tím, jak ji z přírody získávali. V druhé kapitole jsou uvedeny nejdůležitější autoři kuchařských knih, slovníků a kronik, kteří znamenají pro současné badatele obrovský lingvistický i historický přínos. Teoretickou část uzavírá třetí kapitola pojednávající o příslovích a rčeních, která mají souvislost s jídlem či pitím. Hlavní část práce je tvořena analýzou původu a vývoje vybraných slov. Praktickou část uzavírá poslední kapitola, která je obecným shrnutím kuchařství dříve a dnes. Cílem této práce je poukázat na vývoj, etymologii výše uvedených slov a popřípadě i jejich nářečních variant.
To the Etymology of Words of Selected Area of Human Activity