Etické problémy na odděleních psychiatrické nemocnice - Houška, Jindřich (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá etickými problémy na odděleních psychiatrické nemocnice. Prostředí psychiatrické nemocnice v kontextu cílové skupiny psychiatrických pacientů je zdrojem eticky významných situací, které musí zdravotně sociální pracovník řešit. To na něj, jako na nástroj výkonu zdravotně sociální práce, klade vysoké nároky. Cílem diplomové práce je identifikovat eticky významné situace, navrhnout jejich řešení a následně tato řešení reflektovat na základě etických teorií, etických kodexů, vnitřních pravidel psychiatrické nemocnice a dalších zákonných norem. Tomuto cíli je přizpůsobena i struktura práce, kdy nejprve vymezuji prostředí nemocnice, popisuji cílovou skupinu, profesi zdravotně sociálního pracovníka a následně vymezuji význam vybraných etických teorií a etických kodexů. Následně popisuji identifikované etické problémy, navrhuji jejich řešení a tato řešení reflektuji. V poslední části této práce, diskusi, se zamýšlím nad předběžným etickým rozuměním, jakožto základem pro identifikaci etických problémů a uvažuji nad tím, jaké další faktory hrají roli v dosahování nápravy etických problémů.
Ethical problems problems at the wards of psychiatric hospital
Keywords: psychiatrická nemocnice; etický problém; etické teorie; etické kodexy; hodnoty a principy sociální práce; svědomí; ctnosti; psychiatric hospital; ethical problem; ethical theories; ethical codes; values and principles of the social work; conscience; virtues