Vliv vybraných leguminóz na mikrobiální aktivity půdy - Hodan, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná diplomová práce představuje zhodnocení výsledků vlivu vybraných leguminóz na mikrobiální aktivitu půdy. Literární rešerše obsahuje popis leguminóz v osevních postupech, popis spektra a zástupců půdního mikrobiálního společenstva, hlavní znaky mikrobiální aktivity půdy a metody měření této aktivity. Závěrům předcházel maloparcelkový pokus na pozemku vedeném v režimu ekologického zemědělství, ze kterého se směsnými vzorky laboratorně zkoumala půdní bazální respirace, jakožto hlavní parametr mikrobiální aktivity půdy, a dále kvantifikace celkového počtu mikroorganismů kultivační metodou.
Influence of selected legumes on soil microbial activity
Keywords: leguminózy; mikrobiální aktivita; bazální respirace; mikrobiologie; legumes; microbial activity; basal respiration; microbiology