Analýza importních aktivit vybrané firmy - Chvátalová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce s názvem ''Analýza importních aktivit vybrané firmy'' byla vypracována ve spolupráci s podnikem TRW - DAS a.s., který se zabývá výrobou součástek do osobních a nákladních automobilů. Hlavním cílem práce bylo provedení analýzy importu podniku TRW - DAS Dačice a zpracování prognózy pro budoucí vývoj importních aktivit dané firmy. Analýza importu podniku TRW - DAS Dačice byla provedena pro období 2005 až 2009 pomocí grafické vizualizace. V diplomové práci byla také provedena analýza sílící asijské konkurence na dodavatelském trhu. Tato analýza byla uskutečněna pro oblast automobilového průmyslu u nejvíce se rozvíjejících zemí v jižní a východní Asii, konkrétně u Japonska, Číny, Indie a Jižní Koreji. Na základě provedených analýz, a to STEP analýzy, Porterova modelu pěti sil a SWOT analýzy, byla v závěru diplomové práce navržena strategie importních aktivit podniku TRW - DAS Dačice.
Analysis of import activities of a selected company
Keywords: zahraniční obchod; import; STEP analýza; Porterův model pěti sil; SWOT analýza; strategie; Foreign trade; import; STEP analysis; Porter's five forces analysis; SWOT analysis; strategy