Podnikatel jako subjekt insolvenčního řízení - Urbancová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Záměr diplomové práce je směřován na proces insolvenčního řízení, v němž podnikatel vystupuje jako dlužník, nebo tzv. subjekt insolvenčního řízení. V teoretické části se pojednává o základních pojmech, subjektech procesního řízení a samotném insolvenčním průběhu. Rozebírá způsoby řešení dlužníkova úpadku a nejsou opomenuty významné poslední změny v insolvenčním zákoně, ani historický vývoj v oblasti insolvencí. V praktické části je podpůrným zdrojem při zjišťování dat insolvenční rejstřík. Pro účely diplomové práce se pracuje s reálnými subjekty, tzn. dlužníky v insolvenci. Při analýze jednotlivých případů, je největší důraz kladen na oddlužovací novelu č. 31/2019 Sb. IZ. Cílem práce je zanalyzovat insolvenční řízení z pohledu podmínek vstupu fyzických osob podnikatelů do oddlužení před a po významné změně insolvenčního zákona v roce 2019, zhodnotit dopady na podnikatele a zjistit, zda novela obecně přispěla ke zefektivnění procesů insolvenčního řízení.
Businessman as a subject of insolvency proceedings
Keywords: úpadek; věřitelé; dlužník; oddlužení; podnikatel; insolvenční správce; insolvenční soud; insolvenční právo; insolvenční řízení; insolvenční rejstřík; bankruptcy; creditors; debtor; debt relief; entrepreneur; insolvency administrator; insolvency court; insolvency law; insolvency proceedings; insolvency register