Kognitivní predispozice dané mírou maskulinity a femininity mozku - Pixa, David (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá problematikou kognitivních predispozic v závislosti na pohlaví a individuální míře maskulinity / femininity. Studie vychází z hypotézy, že ženy a muži [analogicky femininí a maskulinní jedinci], zpracovávají informace různým způsobem a užívají odlišných kognitivních strategií - jinak myslí, vnímají, řeší úkoly a rozhodují se.
Cognitive predispositions affected by degree of brain masculinity and femininity
Keywords: kognice; kognitivní styl; lateralizace; predispozice; myšlení; vnímání; pohlaví; gender; muž; žena; maskulinita; femininita; mezipohlavní rozdíly; pohlavní dimorfismus; cognition; cognitive style; lateralization; predispositions; thinking; perception; sex; gender; male; female; masculinity; femininity; intersexual differences; sexual dimorphism