Analýza současného stavu speciální kynologie v České republice - se zaměřením na vyhledávání výbušnin. - Homolka, Martin (Jihočeská univerzita, 2014)
Ochrana obyvatelstva se postupně stává jednou z nejdůležitějších činností, kterými se zabývají vlády veškerých civilizovaných zemí světa. Za vynakládání vysokých finančních prostředků jsou zřizovány ozbrojené sbory, bezpečnostní organizace, specializované skupiny odborníků a pracovníků a posilovány armádní složky, které se mohou podílet právě na ochraně obyvatelstva při mimořádných událostech nebo krizových situacích nevojenského charakteru. Provedení těchto útoků je však mnohdy finančně velmi náročné a proto je k získávání finančních prostředků organizována další rozsáhlá trestná činnost a to výroba a obchod s omamnými a psychotropními látkami nebo nelegální obchod se zbraněmi. Bezpečnostní složky jednotlivých států tedy musejí být schopny a připraveny k pátrání po prostředcích, které ať přímo nebo zprostředkovaně ohrožují bezpečnost obyvatel, nebo důležitých objektů či zařízení kritické infrastruktury. Jedná se o vyhledávání výbušnin, střelných zbraní, omamných a psychotropních látek, akcelerantů hoření, nebo třeba bankovek. Při těchto činnostech využívá většina policejních sborů a bezpečnostních složek vlastností a schopností psů. Tento zřejmě nejbližší společník člověka je schopen po ukončení správného výcviku veškeré tyto komodity nalézt a označit. Cílem této práce je specifikace důležitosti speciální kynologie při ochraně obyvatelstva, zaměřené na vyhledávání výbušnin pomocí speciálně vycvičených psů. Diplomová práce je zpracována formou kvalitativního výzkumu. Respondenti, kteří byli v průběhu výzkumu dotazováni, jsou odborníci s dlouholetou praxí v oblasti speciální kynologie a pyrotechniky. V rámci výzkumu je využita metoda sekundární analýzy dat, polostrukturovaného rozhovoru a technika fotodokumentace. Byla vytvořena SWOT analýza, která přibližuje stav speciální kynologie v České republice. Policie České republiky, jako jedna ze tří základních složek Integrovaného záchranného systému, plní celou řadu úkolů, které jí ukládá zákon. Jedním z těch hlavních je přímá ochrana životů a zdraví veškerých osob, které se v danou chvíli nacházejí na území našeho státu. V dnešní době jsou některé útoky na tyto hodnoty vedeny za použití výbušnin. Jestliže dojde k jejich zneužití a instalování do nástražného výbušného systému, jsou příslušníci Policie ČR jedinými, kteří vyjíždějí na místa uložení, nebo možného uložení takového předmětu. Dále provádějí bezpečnostní a preventivní pyrotechnické prohlídky. Někteří z těchto příslušníků jsou psovodi. Tito se zabývají výchovou, výcvikem a následným používáním psů, které speciálně vycvičili pro vyhledávání výbušnin. Jsou zváni prakticky ke každému pátrání po výbušninách, které policie provádí. Díky svému rozmístění, jsou schopni zahájit svá pátrání do několika minut, či desítek minut, prakticky kdekoli na území České republiky. V současné době neexistuje žádný jiný ozbrojený bezpečnostní sbor, nebo jiná bezpečnostní složka, která by byla schopna tuto službu poskytnout. Je proto nutné vyřešit některé problémy, které tuto činnost ohrožují. Jedná se například o nedostatek financí či malou spolupráci jednotlivých útvarů. Proti těmto problémům stojí profesionalita policistů psovodů, jejich zkušenosti a nadšení pro práci a také skvělá úroveň výcvikových středisek. Správně vycvičený a používaný služební pes je při těchto pátráních naprosto nenahraditelným pomocníkem, bez jehož pomoci si v současné, ale i budoucí době, nedokážeme realizaci efektivního pátrání po výbušninách představit. Práce vytváří ucelený přehled a popis využití speciální kynologie se zaměřením na vyhledávání výbušnin ve vztahu k ochraně obyvatelstva. V praxi bude sloužit ke zlepšení informovanosti laické veřejnosti a jako ucelený informační materiál pro veřejnost odbornou.
Analysis of the current state of special cynology in the Czech Republic - with a focus on the search of explosives.
Keywords: Nástražný výbušný systém; Výbušniny; Speciální kynologie; Služební pes; Ochrana obyvatelstva; Integrovaný záchranný systém; Explosive system; Explosives; Special kynology; Service dog; Civil protection; Integrated Rescue System