Alienated Heroes of Edward Albee´s Theatre Plays - Krautová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Náplní této diplomové práce je analýza vybraných her amerického dramatika Edwarda Albeeho zaměřená na psychologickou analýzu jednání jednotlivých postav a jejich rodinných a partnerských vztahů. Práce v úvodu představí osobnost a charakterizuje tvorbu Edwarda Albeeho v kontextu jeho doby. Teoretickým východiskem práce je seznámení s tvůrci absurdního dramatu a přiblížení hlavních prvků absurdního divadla ve vztahu k filosofii existencialismu a jejím představitelům s důrazem na význam komunikace a hledání individuální identity ve filosofii existencialisty Karla Jasperse. Jádrem práce je analýza vybraných her z hlediska rodinné a partnerské krize. Na příkladech konkrétních postav je zkoumáno téma ztráty a hledání identity a jeho souvislost s odcizením a absencí významu v soukromých i společenských vztazích.
Alienated Heroes of Edward Albee´s Theatre Plays
Odcizení hrdinové divadelních her Edwarda Albeeho