Vliv intenzivního zemědělství na biodiverzitu přírodní rezervace Havranka - Veselá, Miluše (Jihočeská univerzita, 2013)
Půda je jedním z nejdůležitějších přírodních zdrojů. Intenzivní využívání půdy pro zemědělskou výrobu a velkoplošné odlesňování porušilo postupně přirozený kryt půdy a vystavilo její povrch působení eroze, eutrofizace a degradace. Ve své práci jsem se zaměřila na vliv půdní eroze a následné eutrofizace na biodiverzitu v přírodní rezervaci Havranka. Sledovala jsem a posuzovala vliv osevních postupů a zpracování půdy na polích v okolí přírodní rezervace a protierozní ochranu. Bakalářská práce byla zpracována formou literární rešerše za použití literatury, plánů osevních postupů a fotodokumentace ze zájmové oblasti.
The impact of the intensive agriculture on biodiversity of the Nature Reserve Havranka
Keywords: Půda; eroze půdy; eutrofizace; biodiverzita; degradace půd.; Land; soil; erosion; eutrophication; biodiversity; land degradation.