Využití kognitivně-behaviorální terapie v sociální práci s osobami bez přístřeší - Merhautová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce obsahuje 2 části, které na sebe navazují: První část charakterizuje fenomén bezdomovství a osobu bez přístřeší v České republice, s hlavním poukazem na jejich nejednoznačné definování. Charakterizuje pomoc věnovanou osobám bez přístřeší a to od sociální práce až po terapeutickou pomoc. Popisuje základní formy terapeutického působení a jeho zaměření, vyzdvihuje psychoterapeutické směry, které jsou vhodné pro skupinu osob bez přístřeší, s hlavním důrazem na kognitivně-behaviorální terapii (KBT). Na první část navazuje část výzkumná, která popisuje organizaci Dům sv. Pavla (DsP), ve které proběhl nejdříve orientační výzkum, jehož cílem bylo zjistit, zda je KBT nejvhodnějším psychoterapeutickým směrem v psychoterapeutické práci s osobami bez přístřeší v DsP, a také jakým způsobem je psychoterapie v DsP realizována. Po orientačním výzkumu proběhl výzkum, jehož cílem bylo zjistit zpětnou vazbu, zkušenost a názor uživatelů azylového domu v DsP s realizací a průběhem psychoterapie.
The use of cognitive-behavioral therapy in social work with homeless
Keywords: bezdomovství; osoba bez přístřeší; sociální práce s osobami bez přístřeší; psychoterapie; behaviorální terapie; kognitivní terapie; kognitivně-behaviorální terapie; terapeutický vztah; homelessness; homeless; social work with homeless; psychotherapy; behavioral therapy; cognitive therapy; cognitive-behavioral therapy; the therapeutic relationship