Analýza výživy a ekonomických ukazatelů produkce mléka v daném zemědělském podniku - Zeman, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2017)
V provozních podmínkách byl ve vybraném zemědělském podniku v roce 2015 a 2016 posuzován koncept výživy a užitkovost dojnic plemene holštýn, výroba krmiv pro dojnice a ekonomický aspekt produkce mléka v době klesajících výkupních cen této komodity. Součástí práce je zhodnocení negativního dopadu nízkého úhrnu srážek v roce 2015 v lokalitě sledovaného podniku na výrobu objemných krmiv a s tím spojené změny v krmných dávkách produkčních dojnic v roce 2016. Se změnou krmné dávky v roce 2016 byl zaznamenán meziroční pokles dojivosti o 1,92 litru mléka na kus a den. Pokles užitkovosti a tedy i dodávek tržního mléka do obchodní sítě v roce 2016 měl společně s nízkou výkupní cenou mléka přímý vliv na nízké ekonomické výnosy v oblasti produkce mléka a chovu dojeného skotu sledovaného podniku.
Analysis of nutrition and economic indicators of milk production in a given farm
Keywords: výživa dojnic; krmná dávka; objemná krmiva; cena mléka; náklady; milk-cows feeding; feed dose; bulky feed; milk price; costs