Metody určování hloubky nepropustného podloží jako podkladu pro hydrologický výzkum. - Dubec, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřena na popis podpovrchových struktur v zájmové oblasti Kopaniského povodí a následně co nejpřesnější interpretaci hloubky podloží. K terénnímu měření byla zvolena geofyzikální metoda mnohožilného kabelu (ERT ?elektrická odporová tomografie?). Tato metoda geofyzikálního průzkumu poskytuje informace o podpovrchových strukturách, ověřuje hypotézy a přináší nové informace o litologické a strukturální situaci pod povrchem země. ERT měření bylo prováděno automatickým geoelektrickým přístrojem ARES, v kombinaci s tzv. inteligentními elektrodami. Získaná data z terénního měření byla vykreslena pomocí programu RES2DINV ve formě odporových řezů, které sloužily k interpretaci. Výsledek této práce, tedy zjištění hloubky podloží, by měl nadále sloužit jako další podklad pro hydrologické modelování MIKE SHE v rámci výzkumných projektů Katedry krajinného managementu.
Methods for determining the depth of impermeable bedrock as a basis for hydrological reserch.
Keywords: geofyzikální metody; elektrická odporová tomografie; geomorfologie; půdní vrstvy; podloží; geophysical methods; electrical resistivity tomography; geomorphology; soil profile; bedrock