Význam dobrovolnictví pro seniory - Holubová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se věnuje tématu "význam dobrovolnictví pro seniory" s cílem objasnit, jaký význam představuje dobrovolnictví pro seniory dobrovolníky. Text práce je členěn do čtyř kapitol. První část této práce charakterizuje dobrovolnictví a objasnění pojmů, které se s dobrovolnictvím pojí. V této části je také zmíněna motivace k dobrovolnictví, legislativní ukotvení dobrovolnictví v České republice a charakteristika dobrovolnických center. Druhá kapitola předkládá důležité aspekty zapojení dobrovolníků do činnosti organizace. Třetí kapitola se věnuje hlavnímu tématu práce, kterým je význam dobrovolnictví pro seniory. Bakalářská práce je zakončena výzkumnou sondou, ve které jsou zachyceny názory vybraných seniorů dobrovolníků. Aktéři výzkumné sondy byli vybráni ze Salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích a v druhém případě z Dobrovolnického centra při Diecézní charitě v Českých Budějovicích.
The Importance of Volunteering for Seniors
Keywords: Senior; dobrovolnictví; dobrovolník; motivace k dobrovolnictví; dobrovolnická centra; organizace; význam dobrovolnictví; Senior; volunteering; volunteer; motivation for volunteering; volunteer centres; organization; importance of volunteering