Rodinný život řidičů kamionu - Šindelář, Jakub (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku sladění rodinného a pracovního života u řidičů nákladní kamionové dopravy. Cílem práce je zmapovat situaci v rodinách řidičů kamionu a zda je možné zharmonizovat jejich pracovní a rodinné povinnosti. V práci je popsána povaha profese, mediální obraz, zdravotní rizika vyskytující se u řidičů kamionu a problematika sladění rodinného a pracovního života. V teoretické části práce je zachycena současná podoba českých rodin a vlivy rodinné a sociální politiky na slaďování rodinných a pracovních povinností. Zároveň jsou také popsána zdravotní rizika spojená se sedavým zaměstnáním, kterým profese řidiče z povolání je. V praktické části práce jsou publikovány výsledky z kvalitativního šetření, tedy to, jaké problémy sami řidiči vnímají a jak popisují svoji práci. Z výsledků vyplývá, že je možné sladit rodinný a pracovní život řidičů kamionu. Toto sladění však není dokonalé a rodinné potřeby nejsou plně naplněny. Model rodiny u řidičů kamionu odpovídá rozdělení dělby práce dle genderových rolí, a zvláště péče o dítě není rozdělena mezi muže a ženu rovnoměrně, a to především kvůli dlouhodobé nepřítomnosti muže v domácnosti zapříčiněné povahou práce řidiče kamionu.
The Family Life of Czech Truck Drivers
Keywords: řidiči kamionu; nákladní kamionová doprava; rodina; rodinný život; práce; odloučení; Czech truck drivers; family; family life; estrangement; personal life; work-life balance