Sledování nozokomiálních infekcí v nemocnici okresního typu - Vojíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce obsahuje základní informace týkající se nozokomiálních nákaz, zejména procesu šíření nákaz, jejich rozdělení z různých hledisek, hlavních původců nozokomiálních nákaz a metod surveillance. Praktická část je zaměřena na popis výskytu vybraných nozokomiálních infekcí, které mohou sloužit jako indikátory kvality nemocniční péče, včetně spektra nejčastějších etiologických mikrobiálních agens a jejich rezistence k antibiotické léčbě. Pro zpracování praktické části práce byl zvolen smíšený výzkum, jelikož byly použity metody kvantitativní i kvalitativní. Hlavní část představovala analýza dat. Výzkum probíhal v nemocnici okresního typu, konkrétně v Nemocnici Strakonice, a.s. Sledovány byly infekce v místě chirurgického výkonu, a to od 1. 1. 2011 do 31. 12. 2011 na oddělení chirurgie a gynekologie. Dále byly sledovány infekce krevního řečiště od 1. 1. 2009 do 31. 12. 2011 na všech odděleních. Výzkumný soubor tvořili pacienti Nemocnice Strakonice, a.s, kteří byli v době výzkumu hospitalizovaní, operovaní nebo ti, u kterých byla provedena v uvedeném období katetrizace centrálního krevního řečiště. Výsledky práce budou využity jako jeden ze zdrojů poznatků o epidemiologii nozokomiálních nákaz v daném zdravotnickém zařízení. Práce bude využita k dalšímu zdokonalení přehledné celonemocniční dokumentace vybraných nozokomiálních infekcí.
Monitoring Nosocomial Infections in the District Hospital
Keywords: nozokomiální nákaza; infekce v místě chirurgického výkonu; infekce krevního řečiště; katetrizace centrálního krevního řečiště; nosocomial infection; infection at the operation site; infection of the blood stream; catheterization of the blood stream