Porovnání a zhodnocení výsadeb řízkovanců jalovce obecného (Juniperus communis) z let 1981-1985, původem z PR Mšály - Bublík, Martin (Jihočeská univerzita, 2018)
Jalovec obecný (Juniperus communis) je strom menšího vzrůstu nebo keř. Tento druh je v České republice původní a v krajině byl velmi rozšířený. Nachází se od nížin až po horské pásmo, z toho plyne, že je na půdní druh zcela nenáročný. Je zařazen mezi kriticky ohrožené druhy České republiky, a to v důsledku změn v hospodaření v krajině. Cílem této práce bylo zmapování a zjištění stavu na zmiňovaných lokalitách, na kterých probíhal výzkum v letech 2004-2005 a v roce 2015. Na lokalitě Na Mšálech bylo nalezeno 135 jedinců. Na základě zjištěných údajů vyplývá, že celkový zdravotní stav se u sledovaných populací velice zhoršil, konkrétně na lokalitě Paříž.
Comparison and evaluation explantates plantings of juniper (Juniperus communis), originally from PR Mšály (1981-1985)
Keywords: Jalovec obecný; Juniperus communis; CHKO Třeboňsko; Blockheide; Mšály; mapování; Common juniper; Juniperus communis; CHKO Třeboňsko; Blockheide; Mšály; mapping