Má UV záření vliv na pohybovou aktivitu pulců žab? - Klapka, Vladimír (Jihočeská univerzita, 2015)
Zvyšující se úroveň dopadajícího UV-B záření v důsledku ztenčení ozónové vrstvy je považována za jednu z příčin globálního poklesu obojživelníků. UV-B záření způsobuje poškození DNA v jádrech kožních buněk a jejich následný zánik. U řady druhů obojživelníků byl prokázán negativní vliv UV-B záření na úspěšnost vykulení pulců a jejich další životaschopnost. Předpokládá se, že pulci jsou schopni se místům s vyšší expozicí UV-B záření aktivně vyhýbat díky své lokomoci. V tomto experimentu bylo pulcům umožněno zvolit si buď zónu s UV zářením (UV-B a UV-A), nebo bez UV záření. Pulci nebyli před měřením vystaveni působení UV záření. Poloha pulce byla při měření zaznamenávána CCD kamerou. Program EthoVision následně vyhodnocoval čas strávený pulci v jednotlivých zónách a celkovou uplavanou dráhu pulců v obou zónách. Měření byla provedena pro dvě skupiny pulců, mírně se lišících stupněm vývoje, abychom zjistili, zda může mít vývojové stádium vliv na preferenci UV záření. Pulci obou věkových skupin trávili prokazatelně více času v zóně bez UV záření. Pulci v pokročilejší vývojové fázi strávili v průměru 7krát více času v zóně bez UV záření než v zóně s UV zářením. Pulci v druhé experimentální skupině, tedy v mladším stádiu vývoje, trávili v zóně bez UV záření 2,5krát více času. Celková uplavaná dráha vyspělejších pulců byla téměř 2,5krát delší v zóně bez UV záření. Naopak celková uplavaná dráha mladších pulců se mezi zónami nijak významně nelišila. Doba strávená v zónách s/bez UV záření se nelišila mezi skupinami pulců. Také celková uplavaná dráha se nelišila mezi skupinami v zóně s UV zářením. Přesto se lišila uplavaná dráha pulců v zóně bez UV záření mezi skupinami pulců.
Has UV radiation an impact on tadpoles' movement activity?
Keywords: UV záření; pulci; chování; pohybová aktivita; Rana temporaria; UV radiation; tadpoles; behaviour; locomotor activity; Rana temporaria