Profil návštěvníka Národního parku Šumava - Maršálková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce je charakterizovat návštěvníka Národního parku Šumava, zabývá se motivem k návštěvě a způsobem využívání tohoto území. Dále se zabývá vnímáním základních krajinných struktur národního parku a hodnotí posun ve vnímání těchto krajinných struktur oproti literatuře 19. století. V neposlední řadě se zabývá environmentálními postoji návštěvníků. Pro komplexní podchycení této problematiky jsou zprvu vysvětleny základní pojmy, jejich rozdělení a nejdůležitější mezníky ve vztahu člověka k přírodě. Práce tak s pomocí historického vývoje zachycuje nejdůležitější myšlenkové změny enviromentálních postojů a prostřednictvím doložených tezí je utvrzuje, či naopak vyvrací.
Profile of visitors of national park Šumava
Keywords: Národní park Šumava; návštěvník; životní prostředí; postmaterialismus; environmentální sociologie; literatura 19.stol.; National park Šumava; visitor; environment; postmaterialism; environmental sociology; literature of the 19th century.