Vliv divadelní instituce na utváření hodnot středoškolského studenta - Častoralová, Hana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce s názvem Vliv divadelní instituce na utváření hodnot středoškolského studenta se zabývá procesem formování hodnot dospívajících a faktory, které tento proces ovlivňují, se zaměřením na analýzu vlivu divadelní instituce. Teoretická část je věnována charakteristice období dospívání z hlediska biologických, psychologických a sociálních změn. Následuje vymezení pojmů hodnota, hodnotový systém, krize hodnot, výchova a hodnotová výchova a proces socializace. Zvláštní pozornost je věnována formování hodnot v období dospívání. Celá část je ukončena definováním vlivu prostředí na tvorbu hodnot se zaměřením na prostředí kulturní. V praktické části jsou popsány východiska a zpracovány výsledky provedeného výzkumu, při kterém byly formou dotazníkového šetření zjišťovány vzájemné závislosti a míry vlivu divadelní instituce na formování hodnotového systému respondentů středoškolských studentů.
The influence of theater institution on forming of values of secondary school students
Keywords: hodnota; formování hodnot; hodnotový systém; hodnotová orientace; potřeba; zájem; výchova; vzdělávání; socializace; prostředí; divadelní instituce; období dospívání; dospívající; value; forming process of values; value system; value orientation; need; interest; education; socialization; environment; theatre institution; adolescents time; adolescent.