Příspěvek k poznání produkčních vlastností kosatce sibiřského (Iris sibirica L.) - Hořejší, Edita (Jihočeská univerzita, 2016)
Na čtyřech lokalitách v okolí Tábora v Jihočeském kraji byl proveden monitoring populací kosatce sibiřského (Iris sibirica L.). Na každé lokalitě byly vybrány vždy dva trsy. U trsů byl zjišťován počet lodyh, měřena výška 20 sterilních a 10 fertilních lodyh, zjišťován počet květů, tobolek a semen. Dále byly pozorovány fenologické fáze. Fytocenologické snímky a charakteristika půd jako vlhkost, konduktivita a teplota byly získány z jednotlivých lokalit. Měření probíhalo od května do srpna 2015. Kosatec sibiřský roste na bezkolencových loukách svazu Molinion. Během monitoringu bylo zjištěno, že hladina vody má vliv na kvalitu populací. Lokalita u Turovce, která byla po většinu času zaplavená vodou, měla méně početnější trsy, nižší sterilní i fertilní lodyhy a téměř nulovou produkci tobolek oproti ostatním lokalitám, které byly jen lehce podmáčené. Sebraná semena neprojevila známky životaschopnosti (TTC test). Všechna získaná data byla prodiskutována a byla formulována doporučení (dlouhodobější monitorování, pravidelná pozdně letní seč).
Contribution to the productive characteristics of Siberian iris (Iris sibirica L.)
Keywords: kosatec sibiřský (Iris sibirica L.); monitoring; trsy; management; Iris sibirica L.; monitoring; clusters; management