Syndrom zavrženého rodiče a jeho řešení v ČR. - Benediktová, Miloslava (Jihočeská univerzita, 2010)
Syndrom zavrženého rodiče je psychická porucha, která se vyskytuje u dětí v důsledku programování dítěte jedním z rodičů, přičemž si i samo dítě vytváří scénáře bezdůvodně a neoprávněně odsuzující a zavrhující druhého rodiče. Tato bakalářská práce se zabývá syndromem zavrženého rodiče a jeho řešením v České republice. Je rozdělena na dvě části. Teoretická část stručně popisuje termíny související s problematikou syndromu zavrženého rodiče a uvádí některé možnosti jeho řešení. V empirické části jsem se zaměřila na získání informací o tom, zda a jak je syndrom zavrženého rodiče řešen pracovníky sociálních odborů obcí s rozšířenou působností v Jihočeském kraji. To byl první cíl. Druhým cílem bylo zmapovat instituce zabývající se řešením syndromu zavrženého rodiče v Jihočeském kraji. Zvolila jsem jeden výzkumný soubor a pro dosažení cílů strategii kvantitativního výzkumu. Použila jsem metodu dotazování, techniku dotazníku. Stanovila jsem dvě hypotézy, které korelovaly s cíly výzkumu. Při jejich stanovení jsem vycházela především ze svých zkušeností pracovnice sociálně právní ochrany dětí. Z výzkumu vyplývá, že sociální pracovníci městských úřadů mají teoretické znalosti o syndromu zavrženého rodiče a způsoby jeho řešení volí podle svých znalostí. Rozsah způsobů řešení se odvíjí i od jejich praktických zkušeností získaných individuální prací s klienty. Diferencujícím ukazatelem byla spíše délka praxe, než stupeň nejvyššího dosaženého vzdělání. Z dotazníkového šetření vznikl aktuální seznam odborných pracovišť, který by mohl sociálním pracovníkům městských úřadů pomoci v praxi. Oba cíle mé práce byly splněny. Hypotéza H1 zněla : Pracovníci sociálně právní ochrany dětí se zabývají řešením syndromu zavrženého rodiče. Bylo zjištěno, že pracovníci SPOD vysvětlují rodičům možnost řešit záležitost soudní cestou, provádějí jednoduchou formu mediace s oběma rodiči, provádějí pohovor s programujícím rodičem a případně i s dítětem. Rodičům doporučují kontaktovat odborné zařízení. Hypotéza H1 byla potvrzena. Hypotéza H2 zněla : Syndrom zavrženého rodiče je řešen odbornými poradenskými zařízeními. Všichni sociální pracovníci doporučují rodičům vyhledat pomoc odborného zařízení a většina z nich má informaci o tom, že odborné pracoviště problém řešilo. Hypotéza H2 byla potvrzena. Bakalářská práce měla nastínit, zda a jak se sociální pracovníci městských úřadů Jihočeského kraje podílejí na řešení syndromu zavrženého rodiče. Její závěry jsou určeny odborné veřejnosti a všem zájemcům o tuto psychosociální a právní problematiku.
Parental Alienation Syndrome and its Solution in the Czech republic.
Keywords: programování dítěte; rodina; rozvod; syndrom zavrženého rodiče; řešení syndromu zavrženého rodiče; child programming; family; divorce; parental alienation syndrome; solution of PAS