Využití jógy v mateřských školách v Jihočeském regionu - Křížková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce Využití jógy v mateřských školách v Jihočeském regionu se zabývá možnostmi zavádění a rozšiřování cvičení jógy mezi děti předškolního věku. Cílem bakalářské práce je zjistit, zda jsou v mateřských školách Jihočeského regionu využívána jógová cvičení, která slouží jako prostředek k rozvoji motorických a psychických schopností dítěte. Práce je zaměřena nejen na teoretické poznatky z oblasti vývoje dítěte v předškolním věku, cvičení jógy a dále na možnosti praktického využití jógy v mateřských školách. Praktická část bakalářské práce pak slouží jako pomůcka pro učitelky mateřských škol. Je zde obsažena řada námětů a inspirací, se kterými lze pracovat při pohybové výchově v mateřské škole v průběhu celého školního roku. Praktická část dále mapuje četnost a způsoby využívání jógy v mateřských školách v jihočeském regionu a navrhuje způsoby, jakými lze podporovat zavádění cvičení jógy do mateřských škol. Bylo zjištěno, že jógová cvičení jsou v mateřských školách Jihočeského regionu nedílnou součástí metod k zajištění psychomotorického rozvoje předškolních dětí.
Use Yoga in kindergartens in the South Bohemian region
Keywords: Předškolní věk; pohybová výchova; jógové cvičení; zdravý životní styl; Preschool age; physical education; yoga exercise; healthy lifestyle