Nové konfixy ve francouzštině - Daňková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2013)
Téma této diplomové práce je "Nové konfixy ve francouzštině". Předkládaná práce je rozdělena na dvě hlavní části: teoretickou a analytickou. První část je teoretická a nejprve popisuje historický vývoj konfixace a představuje různé teorie pojímání tohoto slovotvorného postupu, poté definuje konfixaci vůči ostatním slovotvorným postupům (derivaci a kompozici) a definuje stavební složku konfixace - konfix. Druhá část je analytická a zabývá se konkrétními konfixy a konfixáty. Materiál pro tuto část předkládané práce jsme získali excerpcí dat z jazykového korpusu Sketch Engine. Díky tomu jsme shromáždili materiál vzorku, který je předmětem analýzy. Ta se věnuje klasickým a moderním konfixům a jejich typologii: třídění konfixů podle pozice v konfixátu, původu, atd. Dále pojednává o morfologických kategoriích konfixátů a vnitřní struktuře konfixátů. Největší pozornost je upřena na moderní konfixy, které vznikly nejčastěji změnou významu klasického konfixu. Je pojednáno o nově vzniklých konfixech ve francouzštině, které nemají přímý řecko-latinský původ. Nejčastěji se jedná o výpůjčky z angličtiny. Hlavním cílem této diplomové práce je identifikovat nově vzniklé konfixáty v současné francouzštině.
New learned compound elements in French
Keywords: konfix; konfixace; řecko-latinský základ; internacionalizace; learned stem; learned compounding; Greek and Latin base; internationalisation