Etická přijatelnost pěstounské péče z pohledu křesťanské etiky - Bartošová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá problematikou pěstounské péče z pohledu křesťanské etiky. Představuje pojetí manželství a rodiny v Bibli, v křesťanské tradici a v současnosti. Věnuje se koncepci pěstounské péče, v jejím historickém vývoji až po její současnou podobu, danou platnou legislativou v České republice. Dotýká se etických otázek spojených s náhradní rodinnou péčí. Prezentuje základní křesťanské principy, na jejichž základě se ukazuje pěstounská péče být opodstatněnou, což nevylučuje diskuzi o její konkrétní podobě a formě.
Ethical acceptability of foster care from the perspective of Christian ethics
Keywords: pěstounská péče; manželství; rodina; dítě; náhradní rodinná péče; pomoc bližnímu; křesťanská etika; foster care; marriage; family; child; substitute family care; help the needy; Christian ethics