Zemědělský provoz z hlediska hlukové zátěže - Kůrka, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato diplomová práce se zabývá měřením hlukové zátěže vznikající v zemědělských provozech ZD Pluhův Žďár a Agra Deštná a.s. Zde byla provedena provozní měření velikosti hlukové zátěže ovlivňující blízké okolí těchto podniků. Zdroji hluku byly traktory s návěsy dopravující seno a siláž do skladů, potom také bioplynová stanice a zvuky spojené s ostatní každodenní činnosti v podniku. Naměřené hodnoty ukazují, že vznikající hluk převyšuje zákonem stanovené limity pouze v Deštné. Příčinou byl hluk z areálu opravářských dílen a z přilehlé pozemní komunikace. V Pluhově Žďáře nebylo při těchto měřeních zjištěno překročení zákonem povolených limitů.
Agricultural operations in terms of noise nuisance
Keywords: Hluk; zemědělství; životní prostředí; intravilán; extravilán.; Noise; agriculture; environment; urban areas; rural areas.