Porovnání lisů na válcové balíky s pevnou a variabilní komorou - Dřevo, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena na porovnání lisů na válcové balíky s pevnou a variabilní komorou od firmy Lely Welger. První část je věnována popisu a princip lisování balíků včetně agrotechnických požadavků kladených na svinovací lisy. Další část práce se zaměřuje na základní rozdělení lisů podle parametrů a jejich podstatné prvky. Největší vliv na finální náklady lisování má konstrukce lisovací komory. Od té se odvíjí náklady na spotřebu paliva, náklady na síť a náklady na odvoz. Konstrukční prvky lisu má každý výrobce jinak vyřešené, avšak pracují na totožném principu. Dále práce pokračuje výzkumem. Pro účely výzkumu byli využity lis Lely Welger RP 435 s variabilní komorou a lis Lely Welger RP 200 s pevnou komorou. Výzku-mem byla zjištěna slisovanost a spotřeba paliva na jeden balík. Dále byli porovnány ekonomické náklady na pořízení, provoz lisů a náklady na 1 tunu sklizeného mate-riálu.
Comparison of fixed and variable chamber balers
Keywords: lis; balík; pevná komora; variabilní komora; baler; bale; fixed chamber; variable chamber