Nadnárodní společnosti a jejich role ve světové ekonomice - Váňová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce podává obecnou charakteristiku nadnárodních společností. Práce je členěna na dvě části. V první části se čtenář seznámí s definicemi a klasifikacemi nadnárodních společností a strategiemi vstupů firem na zahraniční trhy. Teoretickou část uzavírá kapitola o globalizaci, jevu, který je úzce svázaný s rozvojem a působením nadnárodních společností. Praktická část je zaměřena na nadnárodní společnosti Nestlé S. A. a Toyota Motor Company. Tyto společnosti byly vybrány na základě rozdílných přístupů k organizaci produkční sítě.
Multinational companies and their role in the global economy
Keywords: Nadnárodní společnosti; organizační struktury; klasifikace nadnárodních společností; globalizace; Multinational corporations; Organizational structures; Classification of multinational corporations; Globalization