The New Wave of Korean Cinema - Steer, Matěj (Jihočeská univerzita, 2022)
Anotace Bakalářská práce se zabývá historií korejského filmu na pozadí socio-politických změn. Za pomocí historického kontextu přiblížuje vnější i vnitřní vlivy které utvářely jeho vývoj. Text shrne dobu japonské okupace, korejské války a turbulentní období druhé poloviny dvacátých let za účelem hlubšího porozumění jaký vliv tyto události měly na korejskou společnost, a filmy které v těchto dobách vznikly. Prozkoumává také přelom tisíciletí a změny které měly za výsledek popularitu kterou Korea zažívá dnes. Za pomocí interpretací představených filmů také analyzuje vztah korejské společností s vlastní historií a jak se tato dynamika skrze desetiletí měnila. Kombinací těchto faktorů se pokouší dosáhnout komplexnější představy o fungování soudobé korejské kinematografie.
The New Wave of Korean Cinema
Keywords: korejské dějiny; dějiny filmu; kulturní dějiny Korey; Korean history; film history; cultural history of Korea.