Vliv pohybové aktivity na stav lymfedému u žen po onkologických operacích prsu - Šimberová, Sabina (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice lymfedému u žen po onkologických operacích prsu a vlivu pohybové aktivity na tuto nepříjemnou komplikaci vyskytující se v mammární chirurgii. V teoretické části své bakalářské práce se věnuji základnímu popisu anatomie lymfatického systému horní končetiny, hrudníku a prsu. V dalších kapitolách je pozornost věnována samotnému karcinomu prsu, kde popisuji jednotlivé zobrazovací metody a možnosti jeho terapií. Dále se věnuji komplikacím, které mohou nastat v důsledku chirurgického zákroku, kdy hlavní komplikací je problematika sekundárního lymfedému. V neposlední řadě je součástí teoretické části kapitola o pohybové aktivitě a jejich příznivých vlivech na zdraví. Částečně jsou v práci popsány vybrané vhodné pohybové aktivity při daném onemocnění. V praktické části jsem použila metodu kvalitativního výzkumu u tří pacientek s danou diagnózou. Sledovala jsem hodnoty obvodů postižené horní končetiny v souvislosti s pohybovou aktivitou a výsledky jsem zpracovala formou kazuistik. U pacientek bylo provedeno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření s následným vyhodnocením výzkumu. Hlavním cílem bakalářské práce je navrhnout cvičební jednotu pro pacientky a posoudit její účinnost. Z výzkumu vyplývá, že i malé množství pohybové aktivity, která se provádí pravidelně má pozitivní efekt na snižování otoku končetin postižených sekundárním lymfedémem. Práce může být využita v klinické praxi fyzioterapeutů nebo jako edukační materiál pro pacientky s daným onemocněním.
The effect of physical activity on the status of lymphedema in women after oncological breast surgery
Keywords: karcinom prsu; sekundární lymfedém; pohybová aktivita; breast cancer; secondary lymphedema; physical activity