Využití zobrazovacích metod v kriminologii - Halouzková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2023)
Tématem mé bakalářské práce je využití zobrazovacích metod v kriminologii. Zobrazovací metody v kriminologii nebo v soudním lékařství zahrnují širokou funkci, jak už samostatnou pitvu, tak i slouží k pitvě jako doplněk. Díky tomu lze určit příčinu smrti, která může být přirozená nebo i podezřelá ze spáchání trestného činu. V soudním lékařství se nejčastěji používá skiagrafie využívající RTG přístroje nebo nové zobrazovací metody jako jsou počítačová tomografie nebo magnetická rezonance. V některých zemím se využívají i jiné zobrazovací technologie jako je CT - angiografie, 3D fotogrammetrie, 3D tiskárny, povrchové skenování a další. I když toto zobrazování není veřejnosti moc známé, vědci se snaží různými články, aspoň seznámit se s veškerými informacemi o dané problematice. Mým záměrem práce je informovat alespoň posluchače studia na radiologického asistenta a seznámit je i s prací vykonávané i na jiných odděleních, než je běžná klinická praxe. V teoretické části jsem se pokusila informovat čtenáře s danou problematikou získanou ze studia odborných článků a literatury. V úvodu jsem je seznámila stručným popisem s oblastí kriminologie, soudního lékařství a zobrazovacími metodami a jejich použitím v různých příčinách. Praktická část je založena na studiu odborné internetové literatury jak v zahraničí, tak i v České republice. Danou část jsem rozdělila do dvou úseků. V první kapitole jsem čerpala z internetové literatury a v druhé jsem čerpala ze sběru z dat získaných z odborného článku a z komunikace s radiologickými pracovníky. Rovněž jsem nacházela informace v dalších odborných článcích, disertačních pracích, roční zprávy nemocnice nebo nemocničního časopisu. V první části jsem se snažila seznámit čtenáře se zobrazovacími metodami používanými v zahraničí a České republice. V další kapitole jsem zpracovávala získaná data z Nemocnice České Budějovice, a. s. a Fakultní nemocnice v Plzni. Na základě získaných výsledků a dat, které mi přinesly informace k zobrazovacím metodám používaných pro kriminologii v soudním lékařství, jaké vyšetřovací oblasti se používají a jaké jsou nejčastější příčiny úmrtí, vyšetřovací oblasti, zároveň mi poukázaly i postavení samostatného radiologického asistenta k dané problematice v zahraničí a České republice.
Use of imaging methods in criminology
Keywords: kriminologie; soudní lékařství; post mortální zobrazování; RTG; CT; MR; criminology; forensic medicine; post - mortem imaging; RTG; CT; MR