Vytvoření a ověření programu výuky základních úpolů na 1.st.ZŠ\\ - Valentová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce se zabývá problémem zkvalitnění výuky úpolových sportů a východních bojových umění, jejíž podstatou a cílem je navržení a ověření výukového bloku japonských bojových umění aikido, judo, karate. Jedná se o pokus vytvoření uceleného programu pohybových dovedností z oblasti průpravných cvičení a základních technik aikido, judo, karate, určeného pro začátečníky. Navržený program je ověřován pomocí pedagogického výzkumu a bude probíhat u výzkumného souboru dětí mladšího školního věku. Získané zkušenosti a poznatky mohou být využity ve sportovních oddílech zabývajících se tématikou bojových umění a sportů, a ve výuce tělesné výchovy na základní škole.
Creating and Testing Martial Arts Basics Curricula in Primary Schools\\
Keywords: Judo; karate; aikido; výukový program základních úpolů; úpolové hry.; Judo; karate; aikido; authoring language fundamental resistance excercises; resistance excercises games.