Vzestup populistických stran v období evropské migrační krize - Chramosta, Patrik (Jihočeská univerzita, 2021)
Ve své bakalářské práci se autor zaměří na problematiku populismu a bude analyzovat, jaký vliv na růst populismu v Evropě měla migrační krize v roce 2015. V první části bude definován samotný pojem populismus, bude popsán rozsah tohoto fenoménu z hlediska úspěchu relevantních politických stran v evropském měřítku. Stručně bude popsán historický vývoj, základní rysy a specifika populistické rétoriky. Druhá část práce bude věnována migrační krizi. V této části budou aplikovány poznatky z části první a autor se zde pokusí vysvětlit, jakých nástrojů využily populistické strany k tomu, aby se dostaly v období migrační krize k moci, nebo zvýšily své volební zisky. Vztah populistických stran k tématu migrace a role, jakou toto téma hrálo v úspěšné mobilizaci voličů bude ukázáno na konkrétních příkladech politických stran v zemích EU, kde populisté uspěli.
The Rise of Populist Parties in the period of European Migrant Crisis
Keywords: populismus; Evropská unie; migrační krize; Svoboda a přímá demokracie; Alternativa pro Německo; Národní sdružení; populism; European Union; migrant crisis; Svoboda a přímá demokracie; Alternative für Deutschland; National Rally