Hodnocení kvality života seniorů na lokální úrovni - příklad města Rudolfov - Borovková, Sylvie (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce (BP) se zabývá problematikou kvality života seniorů. Hodnotí charakter území města Rudolfov na jedné straně a zachycení potřeb a postojů obyvatelstva nejstarší věkové skupiny na straně druhé. Úvodní část rozebírá teoretické poznatky z literatury kvality života a procesu stárnutí obyvatelstva. Metodologická část řeší vhodnost dotazníkové metody sběru dat, samotné sestavení dotazníku i průběhu šetření a v neposlední řadě způsoby zpracování a získaných dat. Navazující část práce rozebírá podmínky, předpoklady i potenciál území a interpretaci dat získaných od respondentů průzkumu. Práce se také pokouší mezi vybranými klíčovými faktory nalézt možné souvislosti a vazby za pomoci statistického testování. Závěrem byly vyhodnoceny získaná data s důrazem na podchycené problémové poznatky a možné strategie rozvoje obce v oblasti specifických potřeb pro seniorskou část obyvatelstva.
Evaluation of the quality of life of seniors at the local level - an example of the Rudolfov town
Keywords: dotazníkové šetření; kvalita života; Rudolfov; senior; stárnutí; aging; Rudolfov; quality of life; questionnaire research; senior