Současný stav kvality vody v rybnících - Benedikt, Adam (Jihočeská univerzita, 2020)
Stanovování kvality vody v rybníku ve spojitosti s rybářským hospodařením začal nabývat na významu až koncem 20. století. Od této doby vzniklo mnoho studií zabývajících se touto tématikou. Aktuálně nejvýznamnější problém nejen rybářské společnosti představuje eutrofizace a její dopad na funkci rybníku v krajině, vč. biodiverzity a jejího celkového vlivu na životní prostředí. Antropogenní činností (chov ryb, odpadní vody a zemědělství) dochází k nadměrnému uvolňování minerálních živin, převážně fosforu a dusíku, do volných vod. Tato bakalářská práce porovnává data získaná z měření z roku 2017 s daty od 50. let 20. st. až do roku 2014 zpracovaných v literární rešerži. Vlastní data představují základní fyzikálně- chemické parametry vody (teplota, koncentrace O2, pH, konduktivita a ORP, TN, NH4-N, NO3-N, TP, DRP, TOC a chlorofyl-a). Hodnocení je založeno na posbíraných datech z šesti českobudějovických rybníků (Beranov, Roubíček, Zběhov, Posměch, Kvítkovice a Dehtář) se zastoupením produkčních a plůdkových nádrží.
Actual water quality conditions in the ponds
Keywords: kvalita vody; eutrofizace; fosfor; dusík; živiny; rybník; deficit kyslíku; funkce rybníku; water quality; eutrophication; phosphorus; nitrogen; nutrients; pond; oxygen deficiency; pond function