Sestra v roli pacienta - Blažková, Hana (Jihočeská univerzita, 2018)
Každý z nás se může ocitnout v nemocničním zařízení. Taková událost může potkat i sestru. Sestra v roli pacienta může mít na hospitalizaci úplně jiný náhled než ostatní pacienti. Sestra se orientuje v dané problematice, ale ostatní klienti většinou nikoli. To může mít své výhody i nevýhody. Výhodou je, že pacientka sestra, ví, jak má vypadat správná ošetřovatelská péče a může hodnotit své kolegyně. Nevýhodou je, že pokud sestra udělá chybu, pacientka sestra to pozná a může se obávat možných komplikací. Naším prvním cílem bylo zjistit, jak sestra prožívala hospitalizaci v roli pacienta cítila. Druhým cílem bylo zjistit, jak hospitalizace ovlivnila práci sestry v zaměstnání. Pro výzkumné šetření byla použita kvalitativní metoda. Tato metoda byla uskutečněna pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Pro výzkum bylo osloveno 13 respondentek. Všechny odpovědi jsou zcela anonymní. Rozhovory byly posbírány během března 2018. Kategorizace výsledných dat byla zpracována pomocí kódování a rozdělené do kategorií a podkategorií. Výsledným šetřením bylo zjištěno, že prožívání hospitalizace sester je velice individuální. Největší problémy byly zaznamenány v poskytování informací ze strany sester. Dále se také zaznamenaly chyby sester při aplikaci odborných výkonů. Tyto chyby mohly ohrozit zdraví klientek. Ošetřovatelskou péči si pacientky sestry chválily. Dále bylo zjištěno, že po hospitalizaci byla práce sester v zaměstnání ovlivněna. Největší změny sestry udělaly v komunikaci, edukaci, empatii a celkovému přístupu k pacientovi. Po zkušenosti se svou hospitalizací se více umí vcítit do pacientovy situace. Došli jsme k závěru, že pokud sestra získá zkušenosti ze své vlastní hospitalizace, dokáže se poté lépe vcítit do role pacienta a zároveň dokáže poskytnout lepší ošetřovatelskou péči. Výsledky této práce by mohly sloužit jako materiál pro sestry k zamyšlení se nad chováním a vztahem ke svým pacientům.
Nurse in the role of the patient
Keywords: zdraví; nemoc; sestra; pacient; hospitalizace; health; disease; nurse; patient; hospitalization