Vliv pastvy masného skotu na utváření porostové skladby a rozvíjení mimoprodukčních funkcí travních porostů - Trnková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2007)
V letech 2005 až 2006 byl v oblati Šumavy (Kaplice) v nadmořských výškách 550 - 850 m.n.m sledován vliv pastvy masných plemen skotu na složení pastevního porostu. Zároveň byl sledován vliv různých způsobů obhospodařování travních porostů na jejich porostovou skladbu a mimoprodukční funkce. V pastevním porostu převažovaly travní a vikvovité druhy. Na lokalitě ponechané ladem převažovaly bylinné druhy. Na kombinovaně využívané lokalitě (pastva, seč) byl zjištěn vyšší výskyt smetánky lékařské (Taraxacum officinale), jetele lučního (Trifolium pratense ) a srhy laločnaté (Dactylis glomerata ).
The influence of beef cattle pasture on composition plantation form and developmen non-producing functions of grassland
Keywords: pastva; pastevní porost; masný skot; trvalé travní porosty; pasture; pasture herbage; beef cattle; permanent grassland